Openstaande betalingen als ZZP’er

Als ZZP’er is het belangrijk om een streng beleid te voeren wat betreft betalingen. Uiteraard geldt dit voor alle bedrijven, maar als ZZP’er ben je toch vaak iets meer afhankelijk van het geld wat binnenkomt uit opdrachten en het is enorm vervelend als je een grote opdracht hebt afgerond en je vervolgens niet op tijd betaald krijgt. Je rekeningen lopen ook gewoon door en als je een gezin hebt om te onderhouden moet er wel geld binnenkomen.

Mocht het zo zijn dat een klant het nalaat te betalen, schakel dan zo snel mogelijk een incassobureau in. Wees niet bang om de relatie met een opdrachtgever te verstoren want niet betalende klanten zijn eigenlijk geen klanten. Zij maken slechts misbruik van je diensten, dus het is belangrijk om voor jezelf op te komen.

Duidelijke overeenkomsten ontbreken vaak

contracten opdrachtgeversWat vaak voorkomt is dat ZZP’ers geen duidelijke overeenkomsten afsluiten met opdrachtgevers. Er wordt vaak een zakelijke relatie aangegaan op basis van goed vertrouwen. Hier is op zich niet zoveel mis mee, buiten dat je geen poot hebt om op te staan als er iets misgaat. Het advies is dan ook altijd om een contract of overeenkomst op te maken waarin duidelijk de gemaakte afspraken instaan en duidelijk de betalingstermijn wordt omschreven.

Zo weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn en heb je als ondernemer meer rust en de overeenkomst achter de hand mocht er toch onverhoopt iets misgaan. Je zou uit kunnen gaan van een standaard document en deze aanpassen naar je eigen bedrijfsnaam, eigen voorwaarden en regels en eventuele bijzonderheden en aanpassingen. Hierna kun je vaak hetzelfde document hergebruiken en alleen de bedrijfsnaam van de opdrachtgever aanpassen. Tenzij het een bijzondere overeenkomst of opdracht betreft, dan kun je het beste een op maat gemaakte overeenkomst opstellen.

Hoe dan ook, duidelijke afspraken verminderen de kans dat er na afloop toch iets misgaat wat betreft de betaling. En wanneer er toch problemen om de hoek komen kijken, zo snel mogelijk de hulp van een incassobureau inschakelen zodat zij hun invloed kunnen uitoefenen zodat het betreffende bedrijf alsnog gaat betalen.